Cara Membuat Blog

Anda mungkin salah seorang daripada mereka yang tidak tahu membuat blog sendiri dan bagaimana mendapatkan pengunjung ke blog anda. Anda sering meminta bantuan orang lain, bertanya, dan mencari.

Menjadi kehendak setiap orang sekarang ingin memiliki blog sendiri bagi tujuan menghasilkan pendapatan sampingan atau sepenuh masa di internet. Dengan memiliki blog, anda boleh menggunakannya untuk berbagai tujuan dan dengan berbagai cara.

Keuntungan

1 Membina kredibiliti bagi kepakaran anda

2 Mendapatkan trafik ‘percuma’ ke halaman web perniagaan anda

3 Dapat menyertai program Google Adsense dan program affiliate

4 Berkomunikasi dengan calon dan pelanggan anda

5 Mempromosikan perniagaan konvensional anda dengan berkesan

6 Menambah rangkaian perniagaan melalui internet

7 dan banyak lagi faedah blog!


Tidak peduli siapa diri anda, walaupun seorang tukang masak, penulis buku, penyulam, ustadz, guru, pemandu teksi, ahli perniagaan, CEO, usahawan internet, pelajar, pesara, doktor, petani atau siapa saja, blog kini merupakan satu medium penyampaian maklumat yang amat berkesan, dapat menambah kenalan, berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dan yang pasti, ia adalah satu teknologi di internet yang begitu ampuh sekali untuk digunakan bagi pelbagai tujuan. Dengan hanya menulis, segenap lapisan masyarakat seluruh dunia akan membaca dan tahu apa yang anda tulis tersebut atau mengenali diri anda! Jika anda seorang usahawan, sudah pasti produk atau servis anda akan diketahui.

bina nama dan menghasilkan pendapatan dengan hanya menggunakan blog. Jika anda perhatikan, begitu ramai usahawan internet memiliki blog mereka sendiri bagi berkongsi apakah yang mereka lakukan dan menyatakan apakah produk keluaran mereka yang terkini. Blog adalah satu ‘tools’ (teknologi) yang amat berkuasa di dalam menjana pendapatan atau mendapatkan trafik ke laman web perniagaan internet mereka. Anda juga boleh melakukan seperti mereka jika anda tahu caranya..

 

Masalah blog bagi Pemula

Rata-rata kebanyakan orang yang baru ingin bermula di arena ‘blogging’ atau dalam proses memiliki blog mengalami beberapa masalah seperti berikut:

1 Tidak tahu membina blog sendiri

2 Bermasalah dengan hal teknikal blog – tiada panduan mudah dan lengkap!

3 Bermula dengan langkah yang salah

4 Memilih topik blog yang tidak menguntungkan

5 Takut untuk bermula karena ‘zero’ ilmu atau keliru

6 Tidak dapat memaintenance blog dengan baik

7 Blog tidak terkenal, pengunjung tidak ramai,

8 Tiada ‘mentor’ atau seseorang yang memberikan panduan

9 Perlu mengupah orang lain dengan kos yang tinggi

Dan banyak lagi masalah yang berkaitan..

 

Padahal bikin blog itu GAMPANG BGTTTTTTTTT

klik aja MEMBUAT BLOG GRATIS di sebelah kanan tautan blog ini

Iklan

9 Komentar

Filed under pendidikan

9 responses to “Cara Membuat Blog

  1. Nia

    Hehehe.. hallo,, senangnya banyak yang nge-blog,, jadi kalo bosen tinggal buka2 blog orang ajah,, btw ini isinya saduran semua ya (kebanyakan???) kalo iya mending dicantumin ngambil dari mana,, yah seenggaknya buat menghormati orang yang sudah capek2 nulis,, trus kalo emang nyadur formatnya dirapihin,, biar yang baca juga enak gituh,, hehehe peace,,,
    Btw,,sekali-kali tulis dong tentang TIS pak kepala sekolah,, ^^

  2. eka

    gampang ya kirain susah

  3. Cuma begini aja isi tulisan loe??

    Asu!!

  4. Artikelnya menarik. πŸ™‚
    Keep up the good work. πŸ™‚

  5. Bikin artikel dong tentang gimana agar blog bisa ramai dikunjungi… πŸ™‚

  6. azriel

    mohon petunjuknya dalam mengelola blog yang baik dan benar

  7. software apa yang digunakan untuk membuat blog yang sering dipakai oleh banyak orang?

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s